Babka wielkanocna w wersji wegańskiej...kokosowa z cuknią na mleku kokosowym i bez jajek. Ciasto jest wilgotne i długo utrzymują świeżość. Oryginalny pomysł na urozmaicenenie zwykłej babki wielkanocnej :)
www.ale-ciachoo.pl
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
1) Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2) W misce zmieszać skłaniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe.
3) W drugiej misce zmieszać startą cukinię z mleczkiem kokosowym i olejem kokosowym.
4) Do składników mokrych dodawać porcjami składniki suche i dokładnie wymieszać łyżką.
5) Gotową masę przelać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Wystudzić.
6) Babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
http://www.ale-ciachoo.pl/2016/03/babka-kokosowa-z-cukinia.html
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
ALE Ciachoo!
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27