Od października jem bezglutenowo. Przez ten czas zdarzyło mi się kilka wpadek, ale uczę się na błędach i eliminuję to, co okazało się być dla mnie szkodliwe. Spróbowałam też upiec chleb, ale żaden z wykonanych nie był na tyle smaczny, żebym chciała go zjeść ponownie. Próbowałam więc jaglany, kokosowy, kukurydziany, z drożdżami i bez. Niby nie było źle, ale za każdym razem stwierdzałam, że to jeszcze nie to i szukałam dalej. I w końcu go znalazłam. Chleb idealny! Tadaam!
niemięsojadka
Koniec zbędnego gadania, pędź do kuchni i przyszykuj:
- 350 g białej kaszy gryczanej (to jest to samo co kasza gryczana niepalona)
- 500 ml wody
Kaszę wsyp do miski i zalej wodą, wymieszaj i odstaw na całą noc. Rano przemieszaj kaszę i dolej tyle wody, ile zostało wchłonięte przez noc i znów pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie obejrzyj kaszę, być może zobaczysz na wierzchu niewielką pianę. Wymieszaj i jeśli potrzeba, dolej jeszcze taką ilość wody, żeby ziarna były 1-2 milimetry pod wodą. Napęczniałą kaszę zmiksuj blenderem tak, aby miała konsystencję budyniu. Nie blenduj idealnie, niech zostanie sporo ziarenek w całości, przecież i tak się upieką. Wsyp dwie łyżeczki soli himalajskiej różowej, wymieszaj i przelej do foremki. Jeśli tak jak ja używasz silikonowej, nie musisz wykładać jej papierem, gdy natomiast masz zwykłą foremkę, wyłóż ją papierem i dopiero wylej masę. Przykryj czystą ściereczką i ponownie odstaw na całą noc, a następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez godzinę, aż do momentu, w którym skórka będzie popękana i złota. Chleb delikatnie wyrośnie, ale nie spodziewaj się wielkiego wybuchu, ciasto nie będzie wylewało się z foremki. Upieczony chleb wystudź i jedz z ulubionymi dodatkami.
Kiedy dojdziesz do wprawy w pieczeniu tego chleba, możesz dodać do masy ziarna czarnuszki albo suszone chilli, tutaj panuje całkowita dowolność, to Ty decydujesz, z jakimi dodatkami chcesz zjeść chleb. Możesz wybrać kminek, sezam, pokruszone ziarna dyni, słonecznika, czosnek niedźwiedzi albo zioła prowansalskie.
Ten chleb nie drażni swoim zapachem, jest sycący i smaczny. Jeśli wolisz, żeby był bardziej słony, do napęczniałej kaszy dodaj więcej soli, możesz tez kombinować z ostrością, dodając na przykład chilli albo świeżo mielony pieprz. Przechowuj wypiek owinięty w papier lub cienką, bawełnianą ściereczkę.
Smakowało? Podziel się efektami pieczenia
https://www.instagram.com/niemiesojadka/
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan
Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
-
Pieczona frittata z warzywami i ricottą
Przepis na pieczoną frittatę z warzywami i ricottą
Niemięsojadka
Pieczona frittata z warzywami i ricottą 2016-10-13 14:07:58 2016-10-12 12:38:20