Paleta smaków: słodko, słono i kwaskowo. Wszystkie wzajemnie się przenikają tworząc delikatne i niebanalne ciasto. Wspaniała orzeźwiająca propozycja na niedzielne popołudnie.
fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com
Składniki:
Spód z precelków
- 200 g pokruszonych precelków (1 i 3/4 szklanki)
- 3/4 kostki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru
Biała masa
- 400 g serka naturalnego
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 6 łyżek wody
Wkładka malinowa
- 2 galaretki malinowe
- 500 ml wrzątku
- 300-400 g mrożonych malin
Dekoracja
- kilka całych precelków
- 1-2 łyżki pokruszonych precelków
- kilka malin
Przygotowanie:
1. Precelki powinny być drobno pokruszone. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem i cukrem. Tak przygotowanym „ciastem” wykładamy spód kwadratowej formy o boku mniej więcej 20 cm. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. Zostawiamy, aby wystygło.
2. Naturalny serek oraz jogurt grecki ubijamy mikserem dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Dwie łyżki dodajemy do większej części masy. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ją na precelkowy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy zamrożone maliny (im więcej tym lepiej). Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
4. Pozostałą żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła. Dodajemy do reszty masy i wylewamy na galaretkę. Wierz posypujemy pokruszonymi precelkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
5. Pokrojone dekorujemy całymi precelkami i malinami. Możemy zrobić to również przed chłodzeniem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27