Niezwykle kremowe i aromatyczne serniczki z to idealna alternatywa dla klasycznego sernika. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę przy wielkanocnym stole, to gwarantuje, że będzie to bardzo miłe zaskoczenie.
dorotawkuchni
Składniki:
Sernik
- 500g białego sera
- 200 ml śmietanki 30%
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanillii
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ kubka pokruszonych pistacji
Karmel
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklance gorącej wody. Ser, miód, kardamon, rozpuszczoną żelatynę, wanillię i sok z cytryny zmiksować aż masa będzie gładka i puszysta. Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową.
Wlewamy do mini foremek od babeczek ( ja użyłam silikonowych*) i chłodzimy w lodówce przez około 4 godziny. Można wsadzić do zamrażalnika - wtedy łatwiej wyjąć babeczki z foremek.**
Karmel
Cukier rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając tak aby nie osadzał się na ściankach. Gdy karmel przybierze bursztynowego koloru, dodajemy masło, energicznie, ale bardzo ostrożnie mieszając - karmel zacznie syczeć i się pienić. Następnie dodajemy śmietankę - mieszamy cały czas, odstawiamy z ognia aby przestygł, dodajemy kardamon.
Po wyjęciu z foremek polewamy karmelem i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
*Jeżeli nie macie silikonowych foremek możecie zrobić sernik w formie od ciasta, ale warto przygotować spód z 200 g pokruszonych ciastek digestive połączony ze 150g rozpusczonego masła. Ciastka z masłem wykładamy i chłodzimy w lodówce zanim wylejemy masę serową.
** Najlepiej godzinę przed podaniem
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
dorotawkuchni.pl
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19