Myślę, że latem wszyscy lubicie lekkie, kolorowe, witaminowe sałatki, proponuję Wam dzisiaj kolejny przepis na sałatkę, oryginalną i prostą, nie wymagającą wielu składników. Idealna na letnie przyjęcie, na grilla, na lunch. Korzystajcie z lata i jego dobrodziejstw!

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 2 min.
Porcja dla 4 osób:
● 8 moreli
● 1 młoda cukinia
● 125 g mieszanki sałat
● 1 młoda cebulka
● 125 g fety
● ½ cytryny
● 3 łyżki obranych migdałów
● 1 łyżka miodu
● 2 gałązki mięty
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka octu balsamicznego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w paski. Cebulę drobno poszatkuj. Cukinię umyj, i pokrój w cienkie plasterki przy użyciu mandoliny (szatkownicy) do warzyw.
Fetę pokrój w kostkę, miętę drobno posiekaj.
Migdały upraż na suchej patelni.
W miseczce ubij sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz.
Ułóż sałatę na półmisku (lub na talerzach), a na niej paski cukinii i morele. Dodaj fetę, posiekaną miętę i sos winegret, posól, popieprz, polej octem balsamicznym i posyp uprażonymi migdałami.
Powiązane artykuły
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan
Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.
-
Sałatka z batatów i pomarańczy
Moja propozycja na dzisiaj to kolorowa, smaczna i witaminowa sałatka, która doda Wam energii i otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia!
Smaki Francji
Sałatka z batatów i pomarańczy 2020-06-17 07:51:28 2020-04-19 13:57:04