Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową.
smakifrancji.blogspot.com
Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Pieczenie: 45 min.
Składniki na ciasto:
● 200 g mąki T45 lub T55 + do podsypania
● 80 g cukru pudru
● 30 g mielonych migdałów
● 120 g miękkiego masła + do formy
● 1 jajko
● 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
● 4 gałązki rabarbaru (około 500 g)
● 100 g miękkiego masła
● 150 g drobnego cukru
● 2 jajka
● 100 g mielonych migdałów
Przygotowanie :
Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie przesianą mąkę. Zawiń w folię żywnościową i wstaw na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, wyłóż nim prostokątną natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni, wyłóż na nie arkusz papieru do pieczenia, wysyp suchy groch, fasolę lub ceramiczne kulki do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piecz przez około 15 minut. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj nadzienie : wymieszaj miękkie masło ze 100 g cukru. Dodaj jajka, a następnie mielone migdały, dokładnie połącz całość. Wylej krem na upieczony spód tarty, wyrównaj wierzch, i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Rabarbar obierz, pokrój na długie paski przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Ułóż paski płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp 50 g cukru. Piecz przez około 10 minut, aż rabarbar będzie lekko skarmelizowany. Pozostaw na blasze do ostudzenia.
Ułóż paski rabarbaru na kremie migdałowym, przeplatając je tak, jak na zdjęciach.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Smaki Francji
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41