Wielkanoc to czas, w którym powinno się porzucić diety i skosztować domowych pyszności. Są potrawy, na które czeka się cały rok, by zjeść ich choć kawałek, gdy tylko pojawią się na wielkanocnym stole. Poniżej lista 7 potraw, który nie może zabraknąć podczas świątecznego śniadania.
Elena Hramova @ shutterstock.com
Żur lub biały barszcz
Żurek lub biały barszcz to tradycyjne wielkanocne zupy. Z reguły w domach podaje się jedną z nich. Żur zwykle podaje się w specjalnie wydrążonym chlebie i dodaje się do niego kawałek jajka, kiełbasy i czosnku. Biały barszcz podaje się natomiast z jajkiem bądź z białą kiełbasą.
Jajka gotowane z majonezem
To najprostsza i zarazem najbardziej charakterystyczna wielkanocna potrawa. Z pozoru zwykłe jajka z majonezem są symbolem Wielkanocy.
Sarsmis @ shutterstock.com
Pasztet
Pieczony, domowy pasztet z królika, drobiu lub indyka jest podawany w większości polskich domów. Zwykle jest to popisowe danie wielkanocne mam bądź babć, które przygotowują pasztet jedynie raz w roku.
Majonez
Większość pań domu kupuje majonez gotowy, jednak nasze babcie i prababcie kręciły go samodzielnie. Domowy majonez z żółtek, oleju oraz dodatku przypraw jest równie kaloryczny co sklepowy, jednak jego smak jest zniewalający. Warto raz w roku zrobić go samodzielnie.
Chrzan
Chrzan świetnie komponuje się z jajkami, pasztetem oraz mięsem i wędlinami. Tradycyjnie nie może zabraknąć go na stole wielkanocnym. Można przygotować słoiczek domowego chrzanu jeszcze jesienią, a na pewno wszyscy domownicy będą zachwyceni, gdy otworzy się go na wiosnę.
Mazurek
Najsłynniejsze wielkanocne ciasto jest bogato zdobione, co ma podkreślać jego świąteczny charakter. Mazurek koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole – nawet jeśli jego ilość będzie symboliczna.
Lukrowana babka
Wielkie, lukrowane baby kuszą do złamania postu jeszcze przed świątecznym śniadaniem. Nie może zabraknąć ich w święta Wielkiej Nocy. Baby podaje się polane lukrem, czekoladą, z dodatkiem bakalii lub drożdżowe. W niektórych regionach jada się babki ziemniaczane.
Africa Studio @ shutterstock.com
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Kamila
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50