Przepisy kulinarne

Ribollita z jarmużem i aldamerem

Smakiem jesieni w tym roku bez dwóch zdań jest jarmuż. Wszechstronny, zdrowy, przepyszny i najlepszy tuż po pierwszych przymrozkach.

4 powody, dla których powinniśmy jeść żółty ser

Ser jako produkt wytwarzany z mleka zwierząt znany był już naszym praprzodkom i co ciekawe, wówczas należał do grupy artykułów luksusowych. Już wtedy był ceniony za swoje wyjątkowe wartości odżywcze i smakowe.

Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami

Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra. Niezpozorne bulwy rzepy kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów (witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, magnezu) wzmacniających organizm. Kalafior i brokuły są pełne minerałów i witamin, zawierają cenne związki roślinne, które przeciwdziałają przeziębieniom i grypie, oraz chronią nas przed rakiem. Kolorowe kalafiory- fioletowy i zielony romanesco, nie tylko pięknie dekorują potrawy, ale obfitują również w witaminy, magnez i potas oraz błonnik pokarmowy, a w smaku są nieco wyrazistsze od najbardziej popularnego białego kalafiora. Aby nie pozbawić tych wszystkich warzyw ich cennych wartości odżywczych, nie należy ich długo gotować. Potrawę wzbogacają dodatkowo niezwykle zdrowe przyprawy takie jak kurkuma, curry, kmin rzymski, imbir oraz czosnek, posiadające wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, wzmacniające odporność organizmu i wspomagające trawienie. To danie przypadnie również do gustu wegetarianom i weganom. Można je także wzbogacić o pokrojone w kostkę tofu.

Gruszki zapiekane z migdałami

Gruszki zapiekane pod kremem zabaione i posypane płatkami migdałowymi, lekki i delikatny deser, który można podać również jako świąteczny deser.

Najprostsze połączenia, najpyszniejsze smaki: Węgierskie langosze

Chrupiące placki ziemniaczane, bagietka z konfiturą, pomidory ze śmietaną, spaghetti z czosnkową oliwą oraz świeży chleb z masłem i solą. Czasem w kuchni najpyszniejszy rezultat osiągnąć można kierując się zasadą „im mniej, tym lepiej”. Decydując się w kuchni na minimalizm z pewnością odkryjemy, że egzotyczne składniki, wymyślne techniki kulinarne i pieczołowicie dopracowane proporcje przypraw bardzo często przegrywają w zestawieniu z najprostszymi kompozycjami smakowymi.

Rolada drobiowa z brokułami i aldamerem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dlaczego warto do nas dołączyć?

  • korzystanie z serwisu jest całkowicie darmowe
  • jesteśmy ogromną społecznością kobiet z pasją
  • pokaż swoje porady i inspiracje milionowej społeczności
  • wypromuj swój blog

Rejestracja

Aplikacja KobiecePorady.pl