Zdecydowanie gotowe ciasto francuskie warto mieć w lodówce! Pomysłów na to, co z niego zrobić jest mnóstwo. Można z niego wyczarować pyszne przekąski, gdy niezapowiedziani goście już w progu, a także smaczny obiad czy kolację dla domowników. Przekąski z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na przyjęcie na świeżym powietrzu zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Zi3000 @ depositphotos.com
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g żółtego sera startego na dużych oczkach
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 5 plastrów ulubionej wędliny
- mała czerwona cebula pokrojona w piórka
- kilka małych różyczek brokułu
- zioła prowansalskich
Sposób przygotowania:
1. Blachę delikatnie smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto francuskie. Nakłuwamy widelcem.
2. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy 5 minut.
3. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy całość koncentratem pomidorowym, posypujemy cebulką, pieczarkami, szynką, układamy różyczki brokułu, a na koniec posypujemy żółtym serem.
4. Wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika, obniżamy temp. do 160*C i pieczemy około 15 minut.
TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- filet z kurczaka
- 1 papryka
- 1 pomidor
- mała cebulka
- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
2. Paprykę i pomidora kroimy, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i bazylią i podsmażamy z cebulka.
3. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy.
4. Formę wykładamy ciastem, dodajemy wszystkie składniki. Przykrywamy paskami ciasta.
5. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut.
Robyn Mackenzie @ 123rf.com
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 3-4 łyżki ketchupu
- 10 dkg sera żółtego startego na grubej tarce
- 10-15 dkg szynki w plastrach
- jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie smarujemy ketchupem ,delikatnie doprawiamy solą, pieprzem , czosnkiem granulowanym.
2. Posypujemy połową sera. Układamy plastry szynki i posypujemy resztą sera.
3. Zwijamy w roladę i wkładamy na chwilę do zamrażalnika , aby było ją lepiej kroić.
4. Schłodzoną roladę kroimy w plastry i układamy na blasze do pieczenia.
5. Smarujemy roztrzepanym jajkiem , wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
PALUSZKI SEROWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
- 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego o wadze 300 gram
- 200 gram startego żółtego sera, o wyrazistym smaku np. cheddar, edamski
- papryka w proszku do smaku
- sól do smaku, majeranek
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
1. Na oprószonym blacie kładziemy jeden arkusz ciasta francuskiego, smarujemy go jajkiem, na to na drobnej tarce ścieramy połowę sera żółtego, do smaku doprawiamy papryką i majerankiem.
2. Ser lekko przyciskamy do ciasta, by się przykleił i przykrywamy drugim arkuszem ciasta.
3. Ponownie smarujemy jajkiem. Na górę ścieramy ser i doprawiamy papryką. Ser lekko przyciskamy do ciasta.
4. Przygotowane ciasto kroimy nożem na paski szerokości około 1,5 cm.
5. Każdy pasek chwytamy za oba końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka.
6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy. Końce przyciskamy do blaszki.
7. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 15 minut.
CIASTO FRANCUSKIE Z KABANOSAMI
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- około 10 cienkich kiełbasek lub kabanosów
- musztarda
- kawałek pora
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie rozwijamy na płasko i tniemy na małe kwadraciki.
2. Kiełbaski kroimy na 3 lub 4 części, mniej więcej na długość przekątnej kwadratu ciasta.
3. Środek kwadratów smarujemy musztardą i posypujemy drobno posiekanym porem.
4. Na tak przygotowane ciasto nakładamy kiełbaski po przekątnej i zlepiamy rogi kwadratów.
5. Z wierzchu smarujemy wszystkie przygotowane przekąski rozmąconym jajkiem.
6. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.
pixabay.com
Powiązane artykuły
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
3 pomysły na ciepłą kolację. Zobacz, jak przygotować proste i smaczne przekąski
Wraz z nadejściem weekendu zazwyczaj mamy więcej czasu na przygotowanie jakiegoś bardziej czasochłonnego dania, a gdy domownicy spędzają czas w domu, jest dla kogo gotować. Nie wyciągaj więc ulotek, aby zamówić jakiś fast food, a przygotuj sama te smaczne przekąski!
-
Bułeczki ze szpinakiem
Śniadanie może smakować wyśmienicie, dzięki własnoręcznie wypiekanym błukom. Poznaj smaczny przepis na pyszne bułeczki ze szpinakiem, dzięki którym pokochasz takie pieczywo.
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Kamila
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50