We Włoszech na Wielkanoc każdy region oferuje swoje kulinarne specjały, które znacznie różnią się między sobą. Tylko jedno ciasto łączy północ i południe Włoch i jest nim właśnie "colomba", symbol Świąt Wielkanocnych.
Legenda głosi, jakoby pierwsza colomba powstała w Lombardii na północy Włoch w VI wieku za czasów Longobardów. W 572 roku dzień przed Wielkanocą król Alboino w czasie oblężenia miasta Pavia w ramach pokoju i zakończenia wojny otrzymał od starego piekarza ciasto w kształcie gołębia ze słowami: "To ciasto to symbol, hołd dla pokoju na Wielkanoc".
Bardziej realistyczna legenda pochodzi z lat 30. XX wieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca się w produkcji lodów, pieczeniu ciast, zwłaszcza tradycyjnego ciasta panettone na Boże Narodzenie, postanowiła upiec specjalne ciasto na Wielkanoc. Motta wymyśliła ciasto, którego receptura zbliżona jest do panettone, ale zmieniono jego kształt i nadano mu formę gołębia. I tak powstała colomba, symbol wiosny i pokoju na wielkanocne dni.
W 2005 roku colomba została wpisana na listę tradycyjnych włoskich wypieków z wytycznymi dot. jej wypieku.
Moja colomba oparta jest na tradycyjnej recepturze, która polega na długim wyrastaniu ciasta, dodatku owoców kandyzowanych, dobrej jakości jaj i masła a na wierzchu ciasta obowiązkowo musi być lukier, cukier granulowany i migdały.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej 00
- 115 g miękkiego masła
- 155 g cukru
- 50 g tłustego mleka
- 12,5 g drożdży
- 4 jajka
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 1 pomarańcza
- 1 laska wanilii
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 80 g cukru w granulkach
- 50 g migdałów bez skorki
- 50 g migdałów ze skórką
PRZYGOTOWANIE
ETAP 1
- Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku o temperaturze 22 stopni. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
- Dodajemy 50 g mąki, mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
ETAP 2
- Do ciasta dodajemy 75 g mąki, 20 g letniej wody i 2 żółtka.
- Ciasto wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
ETAP 3
- Do ciasta dodajemy 75 g mąki, 15 g miękkiego masła, 15 g cukru i 1 jajko.
- Ciasto wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
ETAP 4
- Do wyrośniętego ciasta dodajemy 150 g mąki, 100 g masła i 90 g cukru. Ciasto wyrabiamy.
- Na koniec dodajemy 1 żółtko, ziarenka wanilii, rodzynki, sól, aromat migdałowy,
- otartą skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
- Ciasto przekładamy do foremek. Wykorzystałam 2 mniejsze formy ale można upiec ciasto w jednej większej.
- Ciasto po przełożeniu do formy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
LUKIER
- Miksujemy migdały bez skórki z 50 g cukru i białkiem.
- Lukrem delikatnie smarujemy ciasto. Najlepiej zacząć od środka aby nie opadło.
- Ciasto posypujemy cukrem w granulkach a na wierzch kładziemy migdały.
PIECZENIE
Ciasto pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Magda (La grande e la piccola cu
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27