Naleśniki na słono i pikantnie są idealnym daniem na obiad, przekąskę lub kolację na ciepło. To danie szybkie, łatwe i niedrogie. Naleśniki możemy nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę lub tym co nam zostało z obiadu, czy zalega w lodówce. Takie naleśniki można panierować lub zapiekać oraz podawać z różnymi sosami. Wystarczy korzystać z jednego, sprawdzonego ciasta, a naleśniki faszerować tym na co mamy w danej chwili ochotę.
Liv Friis-larsen @ 123rf.com
PRZEPIS NA CIASTO NA 12-15 NALEŚNIKÓW
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej( niegazowana też się nadaje)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju lub masła
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy jajka, sól i wodę.
- Miksujemy na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany - być może trzeba będzie dodać nieco więcej wody.
- Do ciasta dodajemy rozpuszczone masło lub olej. Dokładnie wymieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
- Z ciasta smażymy cienki naleśniki, pamiętając o pomieszaniu ciasta za każdym razem i wlewaniu ciasta na rozgrzaną patelnię.
FARSZ ZE SZPINAKU I FETY
Składniki:
- 3/4 kg świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
- średniej wielkości cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 20 dag miękkiego sera feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- czarny pieprz i sól
Sposób przygotowania:
- Obraną cebulę drobno siekamy.
- Ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki.
- Szpinak przebieramy, odrywamy grube łodyżki. Płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, solimy i smażymy na średnim ogniu 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy przez minutę.
- Do patelni dodajemy porcjami szpinak i mieszamy, aż świeże liście zmniejszą swoją objętość. Jeśli używamy mrożonego dodajemy od razu całą porcję i doprowadzamy do całkowitego rozmrożenia i chwilę dusimy.
- Zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
- Mieszamy delikatnie, tak by feta pozostała w kawałkach.
- Na usmażone naleśniki nakładamy porcje nadzienia. Zwijamy i podajemy.
FARSZ A LA PIEROGI RUSKIE
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 cebula
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy tłuczemy, studzimy.
- Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy ją wraz z twarogiem do ziemniaków.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy.
- Naleśniki można panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju.
FARSZ Z MIĘSA MIELONEGO I PIECZAREK
Składniki:
- 1/2 kilograma mięsa mielonego
- 1/2 kilograma pieczarek
- 30 dag sera żółtego
- 2 cebule
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, natka pietruszki, wegeta
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę.
- Mięso mieszamy z przyprawami i dodajemy do cebuli.
- Oddzielnie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawiamy wegetą.
- Na połowę naleśnika nakładamy mięso, następnie trochę pieczarek, posypujemy startym na grubych oczkach serem.
- Naleśniki składamy na pół i zapiekamy kilka minut.
FARSZ PO MEKSYKAŃSKU
Składniki:
- ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów lub ok. 250 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oliwa
- ser żółty do posypania
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażamy mięso mielone, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i posiekany ząbek czosnku.
- Fasolę i kukurydzę płuczemy pod wodą i dodajemy do mięsa mielonego.
- Następnie dodajemy pomidory. Nie musi być cała puszka , żeby farsz nie był zbyt rzadki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
- Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki, układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika nagrzanego ok. 180 stopni na 10-15 minut, aby ser się stopił, a naleśniki ładnie przyrumieniły.
FARSZ Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 duży por
- 50 dag pieczarek
- 25 dag sera żółtego
- 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem)
- sól, pieprz, przyprawa kebab
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić , usmażyć.
- Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle.
- Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować lub wylać.
- Do pieczarek i pora dodać usmażonego kurczaka i nie zdejmując z ognia wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce i dodać do reszty składników farszu.
- Farsz nakładać na naleśniki i krótko zapiec.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na roladę brokułową
Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Przepis na małże w białym winie
Szybkie, proste a zarazem pyszne równie dobrze sprawdza się jako danie główne lub przekąska to nic innego jak małże w białym winie z lekko ostrym posmakiem.
Kamila
Przepis na małże w białym winie 2017-01-23 08:50:34 2017-01-22 22:00:44