Niektóre z czynności wykonywanych w kuchni nie mają żadnego uzasadnienia, a pomimo to większość polskich kobiet i panów domu wykonuje je niemalże codziennie. Poniżej znajduje się lista 8 najczęstszych kuchennych „grzeszków”. Rezygnując z nich, można przyrządzać smaczniejsze potrawy, jeść zdrowsze produkty i oszczędzić czas na przyjemności.
Jack Frog @ shutterstock.com
1. Tłuste mięsa smażymy bez dodatku tłuszczu
Wiele osób odruchowo używa oleju, oliwy lub innego tłuszczu do smażenia każdego mięsa. Jest to błąd, jeżeli mięso jest tłuste samo w sobie – dotyczy to na przykład boczku. Tłuszcz z mięsa wytapia się od chwili położenia mięsa na patelni, a jego ilość jest wystarczająca do przyrządzenia potrawy. Jeżeli na patelni będzie dodatkowy tłuszcz, mięso stanie się ciężkie, straci chrupkość, a jego spożycie znacząco obciąży układ pokarmowy.
2. Zioła nie zawsze wymagają siekania
Często siekamy zioła bez względu na to, do jakiego dania je dodajemy i w jakiej postaci chcemy je spożywać. Świeża gałązka tymianku wrzucona do zupy w całości tak samo wzbogaci smak potrawy jak posiekane zioła. Dodatkowo jeżeli nie przepada się za pływającymi w zupie ziołami, wyjęcie z garnka całej gałązki jest łatwiejsze niż „łowienie” wszystkich drobnych listków.
3. Pieczarki wymagają obierania jedynie, gdy są spożywane na surowo
W Polsce pokutuje przekonanie, że wszystkie pieczarki należy obierać. Jest to nieprawdą, gdyż grzyby te wystarczy umyć pod bieżącą wodą, a następnie poddać obróbce termicznej. Wyjątek stanowi spożywanie pieczarek w formie surowej – wtedy powinny być one obrane. W pozostałych przypadkach żmudną czynność można pominąć bez obaw o zdrowie.
4. Jajka na twardo gotujemy maksymalnie 8-10 minut
Jajko na twardo gotuje się od 8 do 10 minut. Dłuższe gotowanie jajka sprawia, że traci ono wszystkie walory smakowe i odżywcze. Ponadto wokół żółtka pojawia się nieestetyczna zielonkawo-sina obwódka, która oznacza, że jajko znajdywało się we wrzątku dłużej niż powinno.
Wavebreak Media Ltd @ 123rf.com
5. Składniki na sernik mieszamy możliwie jak najkrócej
Większość osób piekących serniki ma tendencję do zbyt długiego mieszania składników. W przypadku tego ciasta składniki miesza się jedynie do momentu ich połączenia. Jeżeli nie stosuje się do tej zasady, w masie pojawia się zbyt wiele powietrza, a to staje się bezpośrednią przyczyną późniejszego opadania sernika.
6. W lodówce przechowujemy tylko te produkty, które tego wymagają
Nieprawdziwe jest stwierdzenie, że przechowywanie w lodówce wszystkich warzyw i owoców pozwala przedłużyć ich trwałość. W lodówce nigdy nie powinno się przechowywać ziemniaków, pomidorów, cebuli, papryki, czosnku oraz cytrusów. Wyjątek stanowią napoczęte owoce i warzywa (prócz ziemniaków). Dodatkowo do lodówki nie powinno się wkładać dżemu, ketchupu, kawy, chleba czy sosu sojowego.
7. Nie obieramy ogórków szklarniowych
Ogórki szklarniowe można bez przeszkód spożywać bez obierania. Ich skórka jest lekkostrawna, a tuż pod nią znajdują się cenne witaminy. Co więcej, jej smak jest niemal niewyczuwalny. Konieczne jest jednak obieranie ogórków gruntowych, których skórka jest grubsza i często gorzkawa.
8. Kruche ciasto wyrabiamy jak najkrócej
Błędem jest zbyt długie wyrabianie ciasta kruchego. Ciepło dłoni psuje konsystencję ciasta i sprawia, że po upieczeniu jest ono miękkie, a nie kruche. Im krócej ugniata się popularne „kruche”, tym jest ono smaczniejsze.
dolgachov @ 123rf.com
Powiązane artykuły
-
Odkrywamy 8 trików, które potrafi zwykła mikrofalówka, a o tym nie wiesz!
Kuchenka mikrofalowa to niesamowite urządzenie, które można spotkać w niemal każdym domu. Wykorzystywana najczęściej do odgrzewania potraw, może pełnić również wiele innych ról, o których do tej pory nie miałeś pojęcia. Odkryj razem z nami zupełnie nowe oblicze swojej starej mikrofalówki.
-
10 produktów, które powinnaś jeść każdego dnia, aby czuć się w pełni sił
Zapomnij czego nie należy jeść, zamiast tego skup się na produktach które powinnaś zajadać codziennie. Kiedy układasz dietę, warto oprzeć się na kilku podstawowych składnikach odżywczych, które sprawią że będziesz czuła się zdrowo i w pełni sił. Te produkty zapewnią Ci wiele cennych witamin i będą świetną podstawą żywieniową, dzięki której unikniesz wysokokalorycznych przekąsek.
-
5 produktów, dla których nie powinno być miejsca w Twoim jadłospisie
Jeśli postanowiłaś zadbać o zwoje zdrowie, bardzo dobrym startem jest rozpoczęcie odpowiedniej diety. Możesz, biegać, chodzić na siłownię, fitness, ale jeśli nie zwracasz uwagi na to co jesz, nie osiągniesz zamierzonego efektu. Wiele osób nie ma świadomości, że odżywia się niezdrowo dopóki nie dopadną ich problemy zdrowotne. Długotrwała i niezdrowa dieta może doprowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób i stanów chorobowych, które w niektórych przypadkach mogą spowodować śmierć. Pamiętajmy, że we wszystkim należy zachować umiar.
-
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie
Na rynku dostępnych jest wiele napojów bezalkoholowych i alkoholowych, które rujnują zdrowie. Warto wiedzieć, po które z produktów ze sklepowych półek nie sięgać. Rozsądne wybieranie napojów pozwala zmniejszyć ryzyko nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Jakich napojów unikać?
Kamila
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie 2016-11-08 09:51:27 2016-11-08 09:25:39