Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy do przygotowania wypieków. To m. in. od rodzaju tłuszczu właśnie zależy konsystencja, kruchość oraz ostateczny smak kremowych tortów, puszystych babeczek czy słodkich ciast. Jednak nie każdy tłuszcz jest tak samo polecany do przyrządzania słodkości. Pojawia się zatem pytanie, który sprawdzi się do tego najlepiej? Odpowiada na nie ekspert programu „Zdrowe tłuszcze” – mgr inż. Iwonna Niegowska.
Zdrowe tłuszcze do pieczenia
Jakość produktów
Technicznie – do przygotowania ciast czy ciasteczek wykorzystać możemy zarówno tłuszcze roślinne, jak też te zwierzęce. Jednak od rodzaju wykorzystanego tłuszczu zależy m. in. kruchość, konsystencja oraz faktura przygotowywanego przez nas wypieku. Tłuszcz pomaga mu też m. in. zachować dłuższą świeżość.
„Wybierając tłuszcz do pieczenia powinniśmy w pierwszej kolejności zwracać uwagę na jego jakość – na rynku dostępnych jest wiele produktów, przede wszystkim margaryn i kostek do pieczenia, które pomogą nam w przygotowaniu naszych wypieków. Ważnym kryterium, które decyduje o jakości tłuszczu może być ewentualna zawartość częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem szkodliwych tłuszczów trans w produkcie” – mówi Iwonna Niegowska.
Szkodliwe tłuszcze trans
Tłuszcze trans to szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych – powstają one poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie/utwardzenie olejów roślinnych, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą one w konsystencję stałą.
„By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać jego etykietę i zwrócić uwagę na informację o zawartości „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roślinnych”. Właśnie taki częściowo utwardzony olej stanowi źródło kwasów tłuszczowych typu trans” – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.
Spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans wynika z faktu, iż są one najsilniejszymi składnikami diety mającymi wpływ na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Ponadto, tłuszcze trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).
Sprawa masła
„M. in. ze względu na smak, w polskich domach do pieczenia często wykorzystuje się także masło. Jednak co bardzo ważne – nie każdy wie, że masło to także naturalne źródło tłuszczów typu trans. Stanowią one nawet 4-5% tłuszczu. W tym kontekście, wskazane jest zastępowanie masła wysokiej jakością margaryną do pieczenia lub olejem roślinnym” – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.
Powiązane artykuły
-
Dieta Ewy Chodakowskiej – na czym polega?
Na co dzień spotkać można się z różnymi rodzajami proponowanych diet. Warto przyjrzeć się bliżej tym znanym i polecanym przez użytkowników. Jedną z nich jest dieta Ewy Chodakowskiej, która cały czas gromadzi wokół siebie nowych odbiorców.
-
Mało popularne produkty spożywcze, bogate w składniki odżywcze
Czy zdarza ci się być znudzonym dietą? Albo czy kiedykolwiek pomyślałeś, że twoje żywienie jest ubogie w składniki odżywcze? Wiele osób się nad tym zastanawia, szczególnie obecnie, kiedy wokół panuje moda na zdrowe odżywianie. Wszyscy doradzają, stosują różne nowe kombinacje dietetyczne, stosując coraz więcej nowych składników, a ty pierwszy raz słyszysz o czymś takim? Zobacz jakie mało popularne produkty, są prozdrowotne i posiadają więcej witamin niż myślisz.
-
Dieta keto dla początkujących – jak zacząć i kiedy widać pierwsze efekty
W ostatnich latach możemy zaobserwować rosnącą popularność diety ketogenicznej. To jeden ze sposobów skutecznego spalania tłuszczu poprzez niskie spożycie węglowodanów, umiarkowane spożycie białka i dostarczanie większości energii ze zdrowych tłuszczów. Na czym w praktyce polegają reguły keto diety? Dowiedz się więcej, jak to działa – tłumaczymy krok po kroku!
-
Jak przygotować zdrowy, zbilansowany posiłek?
Wielobarwny posiłek, który łączy w sobie ulubione produkty i całą kaskadę smaków – kto umiałby z niego zrezygnować? Jednak czy przygotowanie go w domu rzeczywiście wymaga tyle zachodu, ile mogłoby się wydawać? Okazuje się, że wbrew pozorom mądre i zdrowe gotowanie nie jest takie trudne. Gdy wiesz, od czego zacząć, przygotowywanie dania jak z galerii slow food staje się przyjemnością równie wielką, jak samo jedzenie.
Anna
Jak przygotować zdrowy, zbilansowany posiłek? 2022-05-25 23:29:19 2022-05-25 23:29:11