Zupa marchewkowa z dodatkiem mleka kokosowego to już klasyka jesiennej i zimowej kuchni. Naturalnie słodka, odżywcza, rozgrzewająca za sprawą świeżego imbiru, pachnąca hinduskimi przyprawami. Urzeka smakiem, prostotą i szybkością przygotowania – od obrania marchewek do nalania zupy na talerz nie minie nawet pół godziny. Świetnie smakuje z ciecierzycą – zwykle jedzoną w formie przekąski, obtoczoną w pikantnych przyprawach i upieczoną na chrupko. To taki posiłek, który nie tylko nasyci, ale i wprawi w dobry nastrój.
www.evenbetterfood.com
Składniki na 2-3 porcje:
- 5 średnich marchewek
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2/3 szklanki mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, kolendry, czarny pieprz i ostra papryka do smaku
- woda lub bulion warzywny
Marchewki pokroić na cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić marchewki – smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty, mieszając okazjonalnie. Imbir i czosnek posiekać, wrzucić do garnka – przesmażyć przez minutę. Dodać suszone przyprawy wraz z niepełną łyżeczką soli, kontynuować smażenie przez dalsze 2-3 minuty. Do garnka wlać bulion lub wodę w takiej ilości, by prawie całkowicie przykryła marchewki, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż marchewka zmięknie (około 10-15 minut, zależnie od wielkości kawałków). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, jego zawartość dokładnie zblendować na gładki krem, stopniowo dodawać mleko kokosowe kontynuując blendowanie. Dodać sok z cytryny, wymieszać, ewentualnie dosolić lub doprawić do smaku. Zupę podawać z chrupiącą ciecierzycą, posypać świeżą kolendrą.
Chrupiąca ciecierzyca:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy: po 1 łyżeczce kuminu, słodkiej papryki, suszonego czosnku, kolendry, ostra papryka do smaku
Ciecierzycę bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Olej kokosowy przełożyć do miski wraz z przyprawami, wymieszać. Dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać tak, by olej i przyprawy pokryły wszystkie ziarna.
Piekarnik rozgrzać do 160oC, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę wysypać ciecierzycę, równomiernie rozłożyć. Piec około 35-45 minut, aż ziarna staną się chrupiące. Można przygotować na raz więcej ciecierzycy, resztę zjeść jako przekąskę.
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Umami – co to za smak?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
-
Zupa dyniowa na bulionie z cebulą, czosnkiem i parówką
Dynia, królowa jesieni. Chyba każdy z nas, nie raz, napotkał to sympatyczne warzywo na swojej drodze. Dostojne, pomarańczowe, nadające się do dekoracji jak i do konsumpci. Niestety wciąż wiele z nas ma dylemat jak prawidłowo - czyt. smacznie - powinno się taką dynię przyrządzić. Jedni preferuję dynię na słodko - w formie puree - inni wytrawnie. Ja należę zdecydowanie do tego drugiego grona. Dlatego dziś zapraszam na prosty i pyszny przepis na zupę dyniową na bulionie z cebulą, czosnkiem i parówką.
-
Zupa szczawiowa - jak ją przyrządzić?
Zupa szczawiowa świetnie sprawdza się w roli pierwszego dania, gdyż wyostrza apetyt. Szczaw jest źródłem witaminy C , która wzmacnia naszą odporność, a dzięki flawonoidom działa przeciwstarzeniowo. Jeśli należysz do grona osób, które nigdy nie kosztowały zupy szczawiowej, czym prędzej powinieneś to zmienić.
Even Better Food
Zupa szczawiowa - jak ją przyrządzić? 2017-02-08 07:30:25 2017-01-04 13:10:44