Warszawska NUTA, praska La Degustation Bohême Bourgeoise i budapeszteńska Salt - trzy restauracje, które pokazują, że fine dining w naszym regionie zyskał własny język. Od pewnego czasu kraje, które kojarzą się z sycącą, tradycyjną i dość ciężką kuchnią, stają się laboratorium nowoczesnych doświadczeń kulinarnych. Szefowie sięgają do lokalnych smaków i poddają je transformacji, tworząc pełne finezji kompozycje. Są to miejsca, które odważnie wyznaczają kierunek w Europie Środkowej, a planując wizytę w stolicach Polski, Czech i Węgier, warto je odwiedzić.
SZYKOWNY ŻUREK
W restauracji NUTA każda potrawa staje się częścią symfonii smaków. Tu tradycyjne dania, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa przyjmują niecodzienną formę oraz zaskakują kompozycją i finezją podania. Na talerzu znajdziemy m.in. okraszone wędzoną śmietaną pierogi ruskie serwowane w cieście dim-sum, znanym z kuchni chińskiej czy klasyczny żurek pod postacią esencjonalnego sosu, bo jego aromat został skondensowany za pomocą maszyny do robienia perfum. To także pierwsza restauracja w Polsce, która wprowadziła pairing na bazie rodzimych win. Co ciekawe za te kompozycje smakowe odpowiada pochodzący z Apulii chef Andrea Camastra, a jego restauracje zdobyły łącznie aż osiem razy gwiazdkę Michelin, co czyni go rekordzistą w naszym kraju. Propagator techniki „note-by-note” traktuje każdy składnik jak pojedynczą nutę, z której tworzy pełną harmonii całość. Restauracja łączy klasyczne rzemiosło z nowoczesnymi technikami, a goście mogą spróbować tradycyjnych receptur w nowym wydaniu, tworzących synestezję doznań, w której smak, zapach i forma stają się jednym.
ELEGANCKIE KNEDLIKI
W sercu Pragi, w zabytkowej kamienicy, znajduje się La Degustation Bohême Bourgeoise, wyróżniona gwiazdką Michelin. Szef kuchni Marco Christov tworzy menu degustacyjne, które czerpie inspiracje z klasycznej czeskiej kuchni, jednocześnie reinterpretując ją w nowoczesnej, finediningowej formie. Sezonowe produkty pochodzą od lokalnych rolników, myśliwych i zbieraczy, a sposób uprawy i hodowli, w szczególności to, czym zwierzęta były karmione, ma tu ogromne znaczenie. Wyróżnikiem tej restauracji jest dziczyzna, która w polskich restauracjach stanowi rzadkość. W aktualnym menu zjemy m.in. królika w musztardzie czy pstrąga serwowanego z koprem i śmietaną. Goście obserwują pracę kucharzy w otwartej kuchni, a starannie dobrane wina oraz autorskie napoje uzupełniają każdą potrawę, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Lokal ten łączy tradycję z elegancją i precyzją, pokazując, że czeskie klasyki można podawać w nowatorskiej, pełnej finezji odsłonie.
WYTWORNY GULASZ
SALT to kameralna restauracja położona w centrum Budapesztu wewnątrz butikowego hotelu Rum, która została wyróżniona gwiazdką Michelin i Zieloną Gwiazdką, przyznawaną za zaangażowanie w zrównoważoną gastronomię. Serwowane tu menu degustacyjne, łączące klasyczne węgierskie receptury z nowoczesnymi technikami, składa się z 14 dań. Goście mogą uzupełnić je starannie dobranymi winami i autorskimi napojami. Szef kuchni Szilárd Tóth wykorzystuje lokalne, organiczne składniki z ekologicznych farm i hodowli, a wiele z nich pozyskiwanych jest z pól i lasów regionu Szatmár. Półki lokalu są wypełnione słoikami z kolorowymi przetworami z owoców, warzyw i ziół, a masło, smalec i szynka Mangalitsa powstają na miejscu. Salt pokazuje, że tradycja może łączyć się z finezją i ekologiczną świadomością, tworząc wyjątkowe doświadczenie kulinarne.
EUROPA ŚRODKOWA - FINE DINING W ZASIĘGU KRÓTKIEJ WYPRAWY
NUTA reinterpretuje polskie smaki, La Degustation Bohême Bourgeoise odwołuje się do czeskiej tradycji, a Salt stawia na kreatywne podejście do węgierskich klasyków. Warszawa, Praga i Budapeszt stają się przystankami w podróży, w której smak łączy się z doświadczeniem lokalności i kultury każdego z tych miejsc. Aby spróbować serwowanych w tych stolicach kulinarnych arcydzieł, warto wybrać się do tych lokali. Każdy z nich sięga do kulinarnej tożsamości swojego kraju, ale nadaje jej nową perspektywę tworząc kuchnię, która szanuje tradycję, a jednocześnie otwiera drzwi do innego wymiaru smaku.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Krem dyniowo-kasztanowy z grzankami i bitą śmietaną
Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono. Kasztany to również jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż francuskiej, kasztany jadalne zawierają również wiele minerałów (żelaza, magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna. A z grzankami z cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej spróbowania!
Ewelina
Krem dyniowo-kasztanowy z grzankami i bitą śmietaną 2017-12-21 07:11:35 2017-12-17 15:07:27