Mazurek to symbol Wielkanocy. Bogato zdobiony, najczęściej lukrem, kandyzowanymi owocami i bakaliami, stanowi nieodłączny element świątecznego stołu. Zwykle ma smak orzechowy, kawowy, pomarańczowy lub, tak jak u mnie, kajmakowy. Żeby unowocześnić trochę ten klasyczny wypiek, do ciasta dodałam mielonych migdałów, a całość udekorowałam ciasteczkami amaretti. Natomiast żeby przełamać nieznośną słodycz masy kajmakowej, na kruchy spód najpierw wyłożyłam frużelinę truskawkową, do której nie dodałam ani grama cukru. Całość tworzy odświeżoną wersję tego bardzo tradycyjnego ciasta wielkanocnego.
Mazurek kajmakowy z migdałami i truskawkami
Lista zakupów
Na ciasto:
- 100 g mąki pszennej orkiszowej
- 100 g mielonych migdałów
- 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 5 łyżek zimnej wody
Na frużelinę truskawkową:
- 200 g truskawek (mogą być mrożone) lub innych kwaśnych owoców (np. maliny, wiśnie)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- puszka (400g) gotowego kajmaku
- ciasteczka amaretti, płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka lub posypki do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do misy malaksera, dodać mielone migdały, masło i zmiksować przez kilka sekund. W wersji ręcznej, mąkę z masłem trzeba posiekać do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zmiksować lub zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
- Prostokątną formę o wymiarach 23 x 27 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę - dno i boki formy. Schłodzić jeszcze raz w lodówce przez co najmniej 15 minut.
- Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec przez kolejne 15-20 minut do lekkiego zezłocenia.
- Ciasto wystudzić w formie, a następnie wyjąć na talerz lub deskę.
- Truskawki włożyć do garnuszka i podgrzewać do czasu aż puszczą sok i zmiękną. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gotować jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
- Żelatynę wsypać do szklanki z wodą i poczekać aż spęcznieje (zajmie to około 5-10 minut). Po tym czasie żelatynę dokładnie wymieszać z masą truskawkową i wystudzić.
- Gdy frużelina zacznie gęstnieć, to rozsmarować ją równo na kruchym spodzie i poczekać aż stężeje do końca.
- Masę kajmakową przełożyć do małej miseczki, którą umieścić w większym naczyniu z wrzątkiem. Co jakiś czas masę przemieszać. W ten sposób kajmak będzie łatwiej rozsmarować na mazurku.
- Podgrzaną masę przełożyć do woreczka. Uciąć róg i wycisnąć zawartość na frużelinę robiąc równe pasy. Następnie wyrównać szpatułką warstwę kajmaku.
- Całość udekorować pokruszonymi ciasteczkami amaretti (opcjonalnie), płatkami migdałowymi, czekoladowymi jajeczkami lub posypkami.
- Gotowy Mazurek przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie 2-3 dni. Najlepszy jest po kilku godzinach od wykonania, gdy kruchy spód nieco zmięknie od nadzienia, a całość będzie się łatwo kroić.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
sweetcherimoya
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19