Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest składnicą wielu składników odżywczych, między innymi żelaza, potasu, fosforu, cynku, a przede wszystkim przyswajalnego białka, dlatego powinna się obowiązkowo znaleźć w diecie wegetarian i wegan. Moja propozycja na dzisiaj to rillettes z zielonej soczewicy z dodatkiem orzechów włoskich, wędzonej papryki, natki pietruszki, czerwonej cebuli i oliwy z oliwek. To smaczny dodatek do chleba, zarówno na śniadanie jak i na kolację, a także idealna wegańska przekąska na imprezę.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 25 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 100 g zielonej soczewicy
● 1 czerwona cebula
● 70 g orzechów włoskich
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżeczka wędzonej papryki (łagodnej) w proszku
● 1 liść laurowy
● 6 gałązek natki pietruszki
● pieprz, sól
Przygotowanie:
Soczewicę przepłucz, wsyp do rondla z zimną nieosoloną wodą (około 200 ml wody). Dodaj liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolej wody w trakcie gotowania.
Orzechy upraż na suchej patelni lub w rozgrzanym piekarniku (200°C), uważając, by ich nie przypalić.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż, mieszając.
Ugotowaną soczewicę odcedź, zachowując wodę z gotowania, i usuń liść laurowy.
Drobno posiekaj natkę pietruszki (odłóż jedną gałązkę do dekoracji), zmiksuj odcedzoną soczewicę, podsmażoną cebulę i uprażone orzechy. Zmiksuj do mniej lub bardziej gładkiej konsystencji, według upodobania. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj odrobinę wody z gotowania soczewicy lub oliwy z oliwek, jeśli konsystencja rillettes jest zbyt gęsta.
Podawaj w miseczce, posyp wędzoną papryką i udekoruj natką pietruszki.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Burgery veggie
Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.
Smaki Francji
Burgery veggie 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:41:36