Odkąd przyszła do Polski moda na zdrowe odżywianie się to na rynku pojawiło się dużo "zdrowszych" produktów. Napisałam to słowo w " ", ponieważ nie wszystkie importowane produkty są lepsze od naszych krajowych. Zamiast kupować jagody acai to moglibyśmy zacząć jeść naszą aronię, albo zamiast wydawać tyle pieniędzy na spirulinę to warto sięgnąć po natkę pietruszki. Jest kilka takich produktów, które faktycznie są lepsze od tych dotychczasowych. To m.in. słodziki oraz sól o obniżonej zawartości sodu.
www.natalie-forever.blogspot.com
Słodki Eryk
Na rynku jest wiele słodzików, ale często nie wiadomo na jaki się zdecydować. Na początku właśnie tak miałam. Mało było o nich informacji w internecie, więc musiałam kierować się zdrowym rozsądkiem. Teraz na szczęście coraz częściej pisze się o zamiennikach cukru. Pewnie zastanawiacie się czym jest Słodki Eryk. Jest to słodzik na bazie erytrytolu, czyli substancji naturalnej, która występuje w owocach (gruszkach, melonach, winogronach), niektórych grzybach, w algach i w porostach.
Produkcją Słodkiego Eryka zajmują się firmy we Francji. Powstaje on z kukurydzy w procesie fermentacji z dodatkiem drożdży.
Słodki Eryk ma białe, bardzo drobne kryształki przypominające cukier. Dzięki temu bardzo łatwo rozpuszcza się w herbacie, kawie oraz w deserach i ciastach przeznaczonych do wypieków. Jest on mniej słodki od cukru trzcinowego czy tego kuchennego. Smakiem przypomina ksylitol chociaż jest od niego bardziej orzeźwiający i mniej słodki. Dlatego też 1,5 łyżeczki erytrytolu odpowiada 1 łyżeczce cukru.
Moim zdaniem warto po niego sięgnąć, ponieważ jest idealny dla osób dbających o figurę oraz o zdrowie. Ma on jedynie 0,2 kcal w 100g oraz ma prawie zerowy indeks glikemiczny ( wpływ danego produktu na ilość insuliny we krwi), smakuje prawie tak samo jak cukier, a wyrządza mniej szkód w naszym organizmie. Odkąd stosuję erytrytol zamiast cukru zauważyłam, że rzadziej odwiedzam dentystę, ponieważ pomaga on w zachowaniu mineralizacji zębów i nie przyczynia się do rozwoju próchnicy. Mimo, że jest on dużo zdrowszy od cukru to nie oznacza to, że trzeba go spożywać w nadmiarze. Pamiętajcie o tym.
Słona Iwona
Ostatnio coraz częściej słyszy się o soli himalajskiej, soli o obniżonej zawartości sodu, soli jodowanej, itp. Nie wiadomo, którą faktycznie wybrać. Zrezygnowałam z tradycyjnej soli kuchennej i od jakiegoś czasu mam w domu sól o obniżonej zawartości sodu Słona Iwona oraz sól gruboziarnistą jodowaną. Najczęściej korzystam z soli Słona Iwona, jeśli chcecie dowiedzieć się dlaczego to zapraszam do dalszej lektury.
Słona Iwona to sól o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu, jodu i magnezu. Te pierwiastki odgrywają w naszym życiu kluczową rolę. Sami wiecie jak wkurzające są skurcze mięśni, drżenie rąk, czy obniżona odporność. Dlatego powinniśmy stale zabiegać o uzupełnianie niedoboru tych pierwiastków. Z kolei nadmiar sodu podwyższa ciśnienie krwi. Dzięki obniżonej ilości sodu, sól Słona Iwonę możemy spożywać w ilości aż 7g dziennie, a tradycyjnej soli tylko 5g dziennie. Jest to szczególnie ważne dla osób używających soli w dużych ilościach.
Słona Iwona ma bardzo drobne kryształki, które błyskawicznie rozpuszczają się w wodzie. Smakuje podobnie jak tradycyjna sól, a czasami to miałam nawet wrażenie, że jest bardziej słona. Można używać jej do wszystkiego, tak jak tradycyjną sól.
Co sądzicie o tych produktach ?
Zapraszam na mój fanpage : https://www.facebook.com/NatalieForever.blogspot/
Powiązane artykuły
-
Odkrywamy 8 trików, które potrafi zwykła mikrofalówka, a o tym nie wiesz!
Kuchenka mikrofalowa to niesamowite urządzenie, które można spotkać w niemal każdym domu. Wykorzystywana najczęściej do odgrzewania potraw, może pełnić również wiele innych ról, o których do tej pory nie miałeś pojęcia. Odkryj razem z nami zupełnie nowe oblicze swojej starej mikrofalówki.
-
10 produktów, które powinnaś jeść każdego dnia, aby czuć się w pełni sił
Zapomnij czego nie należy jeść, zamiast tego skup się na produktach które powinnaś zajadać codziennie. Kiedy układasz dietę, warto oprzeć się na kilku podstawowych składnikach odżywczych, które sprawią że będziesz czuła się zdrowo i w pełni sił. Te produkty zapewnią Ci wiele cennych witamin i będą świetną podstawą żywieniową, dzięki której unikniesz wysokokalorycznych przekąsek.
-
5 produktów, dla których nie powinno być miejsca w Twoim jadłospisie
Jeśli postanowiłaś zadbać o zwoje zdrowie, bardzo dobrym startem jest rozpoczęcie odpowiedniej diety. Możesz, biegać, chodzić na siłownię, fitness, ale jeśli nie zwracasz uwagi na to co jesz, nie osiągniesz zamierzonego efektu. Wiele osób nie ma świadomości, że odżywia się niezdrowo dopóki nie dopadną ich problemy zdrowotne. Długotrwała i niezdrowa dieta może doprowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób i stanów chorobowych, które w niektórych przypadkach mogą spowodować śmierć. Pamiętajmy, że we wszystkim należy zachować umiar.
-
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie
Na rynku dostępnych jest wiele napojów bezalkoholowych i alkoholowych, które rujnują zdrowie. Warto wiedzieć, po które z produktów ze sklepowych półek nie sięgać. Rozsądne wybieranie napojów pozwala zmniejszyć ryzyko nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Jakich napojów unikać?
Natalie
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie 2016-11-08 09:51:27 2016-11-08 09:25:39