Śniadanie

Pierwsze posiłki dnia, z dietetycznego punktu widzenia uważane za najważniejsze. Śniadania na słodko i wytrawnie. Pierwsze spożywane wcześniej, drugie w godzinach przedpołudniowych. Przepisy na śniadania.


Przepis na wielkanocny majonez

Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.

Przepis na świąteczną sałatkę z jajkiem

Jajko, symbol wykluwającego się, nowego życia, to element, którego absolutnie nie może zabraknąć podczas Wielkanocnego śniadania. Jest więc mnóstwo świątecznych potraw, w których możemy wykorzystać ów jajeczny składnik, tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja dziś zapraszam na szybki i prosty przepis na świąteczną sałatkę z jajkiem.

Wegański humus z cieciorki i rzodkiewki

 Idealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie.

Pudding z nasion chia, kiwi i banana

Lekki, zdrowy, wegański pudding, z nasion chia połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny deser lub przekąskę. To idealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego.

Przepis na kiszone jaja w soku z buraków

Sok z fermentacji buraków będzie niezbędny do kiszenia jajek gotowanych na twardo. Buraki kiszą się ok. 7 dni, jaja tyle samo, więc potrzebujemy 14 dni na przyrządzenie naszych nagich kraszanek. Czas rozpocząć przygotowania. Jajka, główna potrawa wielkanocna, mają tylu zwolenników co przeciwników. Wielką krzywdę wyrządzono im (i nam, konsumentom) w latach 70., kiedy największym wrogiem człowieka stał się cholesterol. Żółto jaja zawiera go sporo. Ale również obfituje w substancje zwalczające nieszczęsny cholesterol, czyli lecytynę i wielonienasycone kwasy omega-3.

Przepis na chlebek do żurku

Od pewnego czasu podaję swojej rodzinie podczas Świąt Wielkanocnych żurek w chlebku. Przetestowałam. Taki chlebek możecie zrobić sobie sami :)