Dzisiaj znowu będzie zdrowy post. Ostatnio mam małe problemy ze zdrowiem, dlatego zwróciłam większą uwagę na to co jem. Przede wszystkim mam mało magnezu i żelaza. W suszonych owocach czy orzechach jest wiele witamin i minerałów, które są korzystne dla funkcjonowania naszego organizmu. Sól i ocet też mają wiele korzyści zdrowotnych, ale trzeba wybrać te lepsze. Wymienione
niżej produkty znajdziecie w sklepie BioIndygo http://bioindygo.pl/
![Lekka zmiana diety pomaga zapobiec wielu chorobom](https://kobieceporady.pl/upload/gallery/24475/640/66284.jpg)
natalie-forever.blogspot.com
Znaleźć mnie możecie tutaj :
*blog http://natalie-forever.blogspot.com/2017/09/lekka-zmiana-diety-pomaga-zapobiec.html
*fanpage https://www.facebook.com/NatalieForever.blogspot/photos/a.737467609668406.1073741828.681490271932807/1480205655394594/?type=3&theater
*Instagram https://www.instagram.com/natalie_forever_blogerka/
natalie-forever.blogspot.com
Suszona morwa biała
Ten malutki owoc pochodzi z Chin. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, obniża ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Dzięki obecności flawonoidów morwa ma właściwości abtybakteryjne i bakteriobójcze. Z łatwością poradzi zwalcza gronkowca i salmonellę. Herbatka z liści morwy polecana jest osobą dbającym o linię, ponieważ pomaga obniżyć masę ciała.
Morwa wygląda jak takie małe robaczki :) Osobiście nie smakuje mi sama, dlatego często łączyłam ją z daktylami i żurawiną, aby dodać sobie trochę zdrowych słodyczy. Starałam się jeść dziennie tak 2 łyżeczki morwy. Z tego co zaobserwowałam to moja waga stoi w miejscu, ale co najważniejsze nie poszła w górę. Morwę jem dopiero od dwóch tygodni, więc na większe efekty będę musiała jeszcze poczekać. Dodam, że przez te dwa tygodnie nic nie ćwiczyłam, ponieważ kompletnie nie miałam czasu :( Kupić ją możecie tutaj : morwa bez pestek BioIndygo http://bioindygo.pl/pl/p/Morwa-biala-bez-pestek-500g/348
natalie-forever.blogspot.com
Żurawina
Zawiera flawonoidy podobne do tych, które są obecne w czerwonym winie, więc zapobiega chorobom serca. Żurawina zmniejsza przyczepność do ścianek dróg moczowych bakterii Escherichia coli i zapobiega w ten sposób zapaleniu pęcherza. Również uniemożliwia osadzaniu się na ściankach układu pokarmowego niektórych bakterii wywołujących wrzody żołądka. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i pomaga pozbyć się bakterii z jamy ustnej.
Żurawina ta jest bardzo dobrej jakości. Nie widziałam na niej pleśni, a owoce były słodkie i pełne smaku. Można ją przechowywać bardzo długo, ale u mnie poszła w miesiąc :)
Kupić ją możecie tutaj : żurawina suszona BioIndygo http://bioindygo.pl/pl/p/Zurawina-suszona-cieta-500g/207
natalie-forever.blogspot.com
Orzechy nerkowca
Są polecane osobom mającym problemy z włosami i paznokciami. Orzechy nerkowca zawierają bowiem selen i cynk, które wpływają pozytywnie na kondycję włosów i paznokci. Są one również polecane osobom borykającym się z oponką na brzuchu i tym dbającym o linię. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, ale trzeba z nimi uważać, ponieważ zawierają dużo tłuszczu, wystarczy zjeść garść dziennie tych orzechów. Pozytywnie wpływają na pamięć, procesy zapamiętywania, koncentrację i cały układ nerwowy. Zawierają mnóstwo potasu (660 mg w 100 g produktu), magnezu (292 mg w 100 g produktu) oraz cynku (6 mg w 100 g produktu). Są polecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym, ponieważ są bogate w kwas foliowy (0,25 mg w 100 g produktu).
Nerkowce są słodkie i bardzo delikatne w smaku. Można używać ich do deserów, musli lub można dorzucić kilka do sałatek. Świetnie nadają się też do zrobienia domowego masła orzechowego. Kupić je możecie tutaj : orzechy nerkowca BioIndygo http://bioindygo.pl/pl/p/Orzechy-nerkowca-500g/184
natalie-forever.blogspot.com
Czarny sezam
Zawiera fitosterole, które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu. W jego składzie znaleźć można białka, węglowodany, aminokwasy w łatwo przyswajalnej formie. Zawiera naturalne przeciwutleniacze o nazwie sezamina, sezamolina. Dzięki nim tkanka tłuszczowa spala się szybciej, zostaje opóźniony proces starzenia się, a wątroba jest chroniona przed uszkodzeniami. Zawiera wiele witamin i minerałów, w tym magnez, wapń, cynk, witaminę A, E.
Przyznam szczerze, że rzadko stosuję czarny sezam. Przeważnie dodaję go do potraw kuchni azjatyckiej.
Kupić go możecie tutaj : sezam czarny BioIndygo http://bioindygo.pl/pl/p/Sezam-czarny-100g/142
natalie-forever.blogspot.com
Cynamon cejloński
Posiada właściwości antynowotworowe, wspomaga działanie układu pokarmowego dzięki obecności olejku cynamonowego. Jest idealnym wspomagaczem w walce z przeziębieniem. Jest przypadtny w walce z otyłością, ponieważ pomaga usunąć tłuszcz z organizmu. Zalecana dawka to pół łyżeczki dziennie.
Mamy dwa rodzaje cynamonu. Jeden rodzaj chiński Cassia i cynamon cejloński. Cynamon cejloński ma ciemno-brązowy kolor, jest kruchy i łatwy do zmielenia, a jego laski przypominają zwinięte cygaro. Kupić go możecie tutaj : cynamon mielony BioIndygohttp://bioindygo.pl/pl/p/Cynamon-mielony-50g/245
natalie-forever.blogspot.com
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, który jest znany ze swoich antybakteryjnych i antyseptycznych właściwości. Obniża poziom trójglicerydów we krwi i zapobiega miażdżycy. Reguluje też poziom cukru we krwi, więc jest idealny dla diabetyków. Kwas octowy spowalnia wchłanianie cukru do krwi z pokarmów oraz rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych, zmniejsza stężenie glukozy we krwi zaraz po posiłku (glikemia poposiłkowa) oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
Ocet jabłkowy można stosować jako płukankę w przypadku bólu gardła. Do szklanki wlewamy ocet tak 1/3 szklanki i uzupełniamy ją wodą. Należy płukać gardło kilka razy dziennie. Jeśli masz problemy z zaparciami to z pomocą przychodzi ocet jabłkowy. Wystarczy na czczo pić wodę z octem. W przypadku refluksu woda z octem jest konieczna. Refluks i zgaga są objawem zbyt zasadowego żołądka, dlatego przed posiłkiem warto wypić szklankę wody z łyżką octu.
Kupić go możecie tutaj : ocet jabłkowy BioIndygo http://bioindygo.pl/pl/p/Ocet-jablkowy-300ml/81
natalie-forever.blogspot.com
Sól czarna Kala Namak
Ta sól pochodzi z Hawajów. Zawiera dużą ilość magnezu, a więc jest polecana chorym na serce i mającym problem z układem krążenia oraz z podwyższonym ciśnieniem. Używa się jej do niwelowania zgagi i wzdęć. Jest ceniona przez wegan, ponieważ smakuje podobnie jak jajka.
Sól faktycznie lekko czuć jajkami, dlatego używałam jej do sałatek, do gotowania jajek i na tym się skończyło. Ma ona bardzo dużo minerałów, więc warto zamienić zwykłą, kuchenną sól na Kala Namak.
Kupić ją możecie tutaj : sól Kala Namak BioIndygo http://bioindygo.pl/pl/p/Sol-czarna-Kala-Namak-250g/519
Powiązane artykuły
-
Przepis na tofucznicę z wędzonym tofu, cebulką, pomidorem i szczypiorkiem
Od kiedy pamiętam, w weekendy cały dom wypełniał się zapachem jajecznicy. Nigdy za nią nie przepadałam. Jedyną jajecznicą, którą nawet lubiłam była ta robiona na parze. Moja relacja z jajecznicą uległa kompletnej zmianie po przejściu na weganizm. Po drugiej tofucznicy przekonałam się do jajecznego smaku. Od tamtej pory na weekendowych śniadaniach króluje ogromna patelnia tofucznicy (którą nierzadko zjadam sama...). Jaka jest najlepsza na świecie tofucznica? Oczywiście, że z pomidorami i szczypiorem! Zastąpienie zwykłego tofu tym wędzonym nadaje naszej poczciwej tofucznicy zupełnie nowego wymiaru. Dymny aromat wypełnia calutki dom, a rodzina nagle pojawia się w kuchni, pytając czy przypadkiem nie przeszedłeś na dobrą stronę mocy, robiąc jajecznicę z boczkiem... Jeśli do tej perfekcyjnej śniadaniowej kompozycji dorzucimy jeszcze cebulkę, otrzymamy najznakomitsze wegańskie śniadanie pod słońcem. Żaden język nie zapewnia wystarczającej ilości słów do opisania smaku owej tofucznicy. Jedyne co można powiedzieć to, że dla wielbicieli wszelakich bez jajecznych jajecznic i dla bez jajecznych niejadków ta będzie numerem jeden na weekendowym śniadaniu!
-
Wegański humus z cieciorki i rzodkiewki
Idealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie.
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
Natalie
Hummus z warzywami w wersji kolorowej 2016-11-24 08:29:28 2016-11-23 16:51:58