Kobiety w okresie ciąży powinny unikać niektórych składników pokarmowych, aby nie zaszkodzić dziecku, gdyż wszystko co przyszła mama zje lub wypije, za pośrednictwem pępowiny dostaje się automatycznie także do krwi płodu. Wszystkie pokarmy oraz stosowane używki, mają więc w tym czasie ogromny wpływ na rozwój dziecka. Warto więc już wcześniej, najlepiej w okresie planowania ciąży, zapoznać się z produktami, które są zakazane w tych 9 ważnych miesiącach.

Produkty niewskazane dla kobiet w ciąży
Każda kobieta w ciąży powinna w miarę możliwości ograniczyć lub też całkowicie wyeliminować z codziennej diety następujące produkty:
- słodzone napoje gazowane, które w dużych ilościach podrażniają układ pokarmowy, śluzówkę żołądka, a także zawierają duże ilości cukru,
- konserwanty, sztuczne barwniki i słodziki,
- napoje z kofeiną, bowiem wypłukują one witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk, a także podnoszą ciśnienie tętnicze krwi,
- słodycze - ich nadmierna ilość może przyczynić się do zahamowania przyrostu masy ciała dziecka oraz zaburzenia przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do budowy mózgu dziecka,
- orzeszki ziemne - ich spożywanie może spowodować alergię u dziecka,
- wędliny i wędzone ryby - produkty wędzone zawierają substancje rakotwórcze,
- dania typu fast food, które zawierają duże ilości soli oraz kalorii,
- sery pleśniowe, które są potencjalnym źródłem listerii - bakterii wywołującej listeriozę, która z kolei może przyczynić się do przedwczesnego porodu, infekcji u noworodka oraz uszkodzeń neurologicznych,
- żywność przetworzona z niewiadomego źródła, ponieważ może wywołać zatrucia, które zagrażają życiu dziecka.
Alkohol w ciąży
W okresie ciąży alkohol powinien zostać całkowicie wyeliminowany z diety, ponieważ może on spowodować tzw. płodowy zespół alkoholowy u dziecka. Jego skutki są nieodwracalne i należą do nich:
- opóźnienie rozwoju,
- niska masa urodzeniowa,
- nieprawidłowy rozwój mózgu,
- nieprawidłowy rozwój serca,
- niski poziom inteligencji,
- zaburzenia w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami.
Papierosy w ciąży
Podczas palenia papierosów wszystkie zawarte w nich związki chemiczne przenikają poprzez łożysko do organizmu dziecka. Palenie w trakcie ciąży może mieć następujące konsekwencje dla zdrowia dziecka:
- przedwczesny poród,
- niska masa ciała dziecka po urodzeniu,
- problemy z oddychaniem tuż po urodzeniu, co prowadzi do rozwoju chorób układu oddechowego,
- ograniczenie ogólnego rozwoju fizycznego i psychicznego.
Produkty zalecane podczas ciąży
Zdrowa dieta ciężarnych kobiet powinna zawierać przede wszystkim:
- produkty zawierające kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3,
- produkty bogate w błonnik,
- chude mięso (indyk, cielęcina, królik),
- warzywa i owoce.
Dieta dla kobiet w ciąży powinna być zrównoważona i zbilansowana, a posiłki muszą być częste i regularne.
Kamila
Produkty, które są zakazane w ciąży. Tego unikaj! 2016-04-22 13:23:19 2016-04-25 12:41:15
<Brak komentarzy, możesz napisać pierwszy!>